Saturday 17 January 2009

Guangzhou ja Shenzhen (õppereis).

Järjekordne õppereis on selja taga. Kolmapäeva õhtul lendasime Guangzhousse - Guangdongi provintsi pealinna, sooja kliima pärast tuntud kui lillede linn, piirkonda koondunud tööstuse tõttu ka kui "maailma töötuba" või hoopis värvikamalt - "kloaak". Linnas elab 8 miljonit püsielanikku ja 4 miljonit võõrtöölist muudest Hiina piirkondadest. Viimastest suur osa reisib uueks aastaks koju ja nendest omakorda osa enam tagasi ei tule, sest viimase aasta jooksul on tegevuse lõpetanud ligi 60 000 ettevõtet. Ka meie esialgsest külastusplaanist jäid välja paar ettevõtet, mis majanduskriisi tõttu olid hiljuti uksed sulgenud. Sellest hoolimata valitses Guangzhous optimistlik meelelolu. Linnas möllas pühadeeelne ostuhullus ja ka külastatud etttevõtete ja organisatsioonide juhid ei paistnud tuleviku pärast liialt muretsevat.



Kõik kolm väisatud firmat olid Euroopa päritolu ja eurooplastest juhtkonnaga. Esimeses töödeldi Lõuna-Ameerikast tarnitud loomanahku Aasias asuvate Ameerika jalatsivabrikute nagu Timberland, jms tarvis, samuti valmistati autode istmekatteid ja muid vidinaid näiteks BMW-le. Reedel sõitsime päevaks Shenzheni, kus külastasime kahte kõrgtehnoloogiaettevõtet. Shenzhen on moodne ja arenenud erimajanduspiirkond Hong Kongi lähedal, mis 30 aastat tagasi oli kõigest üks kaluriküla. Kahjuks ei jõudnud linna ennast näha, sest programm oli tihe. Õppetunnid aga võib kokku võtta järgmiselt: Hiinas tegutsedes tuleb säilitada pidev valmisolek ootamatusteks ja muutusteks; ametkondadega suheldes olla ettevaatlik, järjepidev ja kannatlik; tootmiskulud (s.h. tööjõukulud) pole enam teab-mis-madalad ja jätkavad tõusmist; seadusi tõlgendatakse ja rakendatakse piirkonniti erinevalt vastavalt kohalike otsustajate arusaamisele; hiinlasi ei motiveeri vaid raha, vaid ka igasugune tunnustus ja isiklik suhe on väga oluline (see on ühised õhtusöögid, tegevused jne); kokkulepped ja instruktsioonid peavad olema ülidetailsed, sest hiinlase mõtted liiguvad teistmoodi ja kui ta millestki aru ei saa, siis ta seda ei tunnista; levinud on suhtumine "kõlbab küll" ja "ajab asja ära", mistõttu kõrge kvaliteedi tagamiseks on vaja kindlaid protseduure ja mõõdikuid.

Reede õhtul mekkisime kohalikus restoranis kuulsat kantoni kööki. Laupäeval, enne äralendu jalutasin veel Guangzhous ringi, nautisin sooja ilma ja jälgisin kohalike tegemisi pargis ja tänavatel. Linn on täis kontraste. Äritänavatega paralleelselt jooksevad kitsad agulitänavad, pilvelõhkujate kõrval kössitavad vanad majad jne.










No comments: